środa, 14 maja 2014

Jak stworzyć swoją "dietę"

Czy wiemy co powinniśmy jeść a czego raczej unikać ? Czy jesteśmy przekonani, że to w jaki sposób się odżywiamy jest zdrowe? No właśnie... większość z nas nie zastanawia się nad tym co je, chociaż jest to ogromny błąd jaki popełniamy.
Prawidłowa dieta to taka, która utrzymuje wagę ciała na prawidłowym poziomie i
dostarcza wszystkich składników pokarmowych (tłuszczów, węglowodanów i białka) w
odpowiednich proporcjach.

Zdecydowanie więcej  powinniśmy jeść:

Ryb morskich: 
• tłuste ryby morskie, to: makrela, sardynka, sardela, łosoś, śledź, tuńczyk
• należy je spożywać 2-3 razy w tygodniu - 100 g porcję
• niekorzystne jest smażenie ryb w głębokim tłuszczu

Owoców i warzyw: 
• które są niskokaloryczne, o małej zawartości tłuszczów, są również bogatym
źródłem błonnika i składników mineralnych oraz witamin
• należy spożywać co najmniej 400-500g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach,
jedna porcja to około 80-100g
• owoce najlepiej spożywać surowe,
• warzywa należy spożywać surowe, gotowane w wodzie i na parze,
• suszone owoce są bogate w kalorie, należy kontrolować ich spożycie.

Błonnika pokarmowego: 
• zaleca się spożywanie 25 g błonnika dziennie,
• w większych ilościach błonnik znajduje się w produktach zbożowych z pełnego
przemiału, płatkach śniadaniowych, owocach i warzywach,
• pokarmy bogate w błonnik są zazwyczaj sycące i niskokaloryczne,
• przy spożywaniu większej ilości błonnika należy pić dużo płynów.

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA: 
• Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 
• Strzeż się nadwagi i otyłości, bądź aktywny ruchowo. 
• Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii. 
• Spożywaj codziennie co najmniej 2 duże szklanki chudego mleka. Mleko można 
zastąpić naturalnym jogurtem, kefirem, a częściowo także serem. 
• Mięso spożywaj z umiarem. 
• Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców. 
• Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów 
zawierających cholesterol. 
• Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy 
• Ograniczaj spożycie soli. 
• Unikaj alkoholu. 




Co według was jest jeszcze istotne w takiej diecie ?








Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi
Cztery grupy krwi, cztery diety

Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.
Hipokrates


Dlaczego grupa krwi jest tak ważna?
Grupa krwi jest kluczem do funkcjonowania układu odpornościowego organizmu.


















Dieta dla grupy 0
Wysokobiałkowa dieta oparta na białkach zwierzęcych.





Grupa A rozkwita na dietach wegetariańskich.







Zrównoważona i urozmaicona, obejmuje wszystko to,

 co „najlepsze z królestwa zwierząt i roślin”.







Większość żywności, niewskazanej dla grupy A i B,
 jest na ogół zła dla AB.





"To co żywnością jest dla jednego człowieka, może być trucizną dla drugiego"
- Lukrecjusz



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz